Gebelik
Doğal Bir Hazine: Anne Sütünü Artıran Besinler
Anne sütü, bebeklerin sağlıklı gelişimi ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için hayati öneme sahip bir besindir. Anne sütünü artırmak için ise doğanın sunduğu bazı besinler bulunmaktadır. İşte anne sütünü artıran besinler ve bu besinlerin faydaları: 1. Yulaf Ezmesi: Yulaf ezmesi, anne sütünü artırmak için harika bir besindir. İçerdiği demir ve lif, süt üretimini destekleyebilir. Aynı zamanda enerji sağlayarak annenin genel sağlığını da olumlu yönde etkiler. 2. Balık ve Omega-3 Yağ Asitleri: Balık, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir kaynaktır. Somon, sardalye gibi yağlı balıklar tüketmek, anne sütündeki yağ oranını artırabilir ve bebeğin beyin gelişimine destek olabilir. 3. Yeşil Sebzeler: Ispanak, brokoli, pazı gibi yeşil sebzeler, kalsiyum ve demir gibi mineralleri içerir. Bu mineraller, süt üretimini artırabilir ve annenin besin alımını destekleyebilir. 4. Yer Fıstığı ve Badem: Yer fıstığı ve badem, anne sütünü artıran protein ve sağlıklı yağları içerir. Bu besinler, enerji seviyelerini yükselterek süt üretimini destekler. 5. Su: Hidrasyon, süt üretimi için önemlidir. Bol su içmek, anne sütünü artırabilir ve annenin vücut fonksiyonlarını düzenleyerek genel sağlığını korur. 6. Bira Mayası: Bira mayası, süt üretimini artırmaya yardımcı olan B vitamini ve demir bakımından zengindir. Ancak, bu tür takviyeler kullanmadan önce bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir. 7. Anason Çayı: Anason çayı, geleneksel […]
VAKUM İLE DOĞUM NEDİR
Doğal bir süreç olan normal doğumda bazı problemler sebebiyle müdahaleler gerekebilir. Bu müdahalelerden biri vakum ile doğumdur. Özellikle hamilelerin aklına çok takılan vakum ile doğum nedir sorusunun cevabını yazımızda aktarmaya çalışalım. Vakum Yöntemi İle Doğum Ne Zaman Gerekli Görülür Doğum sırasında bebek kanala sıkışıp bir türlü gelmediğindeIkınmanın yetersiz olduğu durumlardaIkınmanın uygun olmadı bazı kalp hastalıkları ve nörolojik hastalıklarda önceden planlanarakBebeğin kalp atışlarının bozulması durumunda Bu gibi durumlarda önceden planlanarak veya anlık olarak vakum ile doğum uygulaması gerekli görülür. Vakum ile doğum yaptırılması için gerekli bazı koşulların sağlanması gerekiyor. Bu koşullardan biri bebeğin 36. Haftayı geçmiş olması, diğer bir koşul rahim ağzının açılmış olması ve su kesesinin açık olması, bebek başından gelmeli ve başın rahme yerleşmiş durumda olmasıdır. Vakum İle Doğum Nasıl Yapılır Yukarıda durumlarda bebeğin çıkışını sağlamak için vakum aleti rahimden içeri itilerek bebeğin başına yerleştirilir. Elektrikli veya manuel olarak vakum verilip bebek yavaş bir şekilde dikkatlice çekilir. Kafası çıktıktan sonra vakum işlemi bırakılır ve doğum normal seyrine devam eder.
Gebelikte Mide Yanması
Gebelik sonrasında birkaç rahatsızlık baş gösterebiliyor. Bazılarında aşırı mide bulantısı ve kokulara karşı hassasiyet olabilirken bazılarında mide yanması yaşanabiliyor. Bu sebeplerden dolayı her kadında gebelik ile beraber kesin görülecek olan belirtiler ya da rahatsızlıklardan söz etmek zordur. Gebeliğin ilerleyen haftalarında daha sık karşılaşılan mide yanması durumu için hekiminiz ile görüşmeniz ve önerdiği ilaçları kullanmanız gerekebilir. Bunun ile beraber hamur işleri, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmanız önerilir. Gebelikte özellikle yağlı ve hamurlu olan yiyecekler sıkıntıya sebep olarak mide de yanmaya sebep olabiliyor. Bazı gebeliklerde bu doğuma kadar devam edebilir. Mide Yanması İçin Hangi İlaç Kullanılır? Hamilelikte yaşanmakta olan mide yanmaları beslenmeye bağlı olarak yaşanabiliyor. Öncelikle beslenme düzeninde dikkatli olunması ve midenizde yanma yapan yiyeceklerden uzaklaşmanız önerilir. Mide yanmasının normalde yaşanması ile hamilelikte görülmesi farklıdır. Bu durumlar genellikle hamiliğin sona erip doğumun gerçekleşmesi ile biter. Hamilelikte karşılaşılan mide yanmasında kullanabileceğiniz ilaç ile ilgili olarak hekiminizden bilgi alarak verilen ölçülerde kullanıma yer vermeniz gerekir.
Gebelikte Kesinlikle Yapmamanız Söylenen 5 Efsane
Gebelikte anne adayı kadınlara, doktorlar, komşular, aile ve arkadaşlardan birçok tavsiye verilir. Bazıları sigarayı bırakmak ve sert kimyasallardan kaçınmak gibi makul ve mantıklı olsa da, diğerleri onları destekleyecek kanıtları olmayan efsanelerdir. Gebelikte balık zehirler! Çoğu balık aşırı tüketilmezse güvenlidir. Balık zehirlenmesi, yoğun cıva yüklü balıklardan kaynaklanır. Kılıçbalığı, köpekbalığı, ton balığı (albacore ve bigeye) kral uskumru gibi az sayıda balık sakıncalı olabilir. Fazla hareket bebeğini düşürür! Bazı riskler ata binme, boks, judo gibi belirli sporlar ile ilişkilidir. Fakat düzenli egzersiz, hem anne hem de bebek için son derece faydalıdır ve hamileliğin ağrı noktalarını bile hafifletebilir. İki canlısın, bebeğin için de yemelisin! En popüleridir. Bunu ciddiye alırsanız ekstra kilo sahibi olursunuz. Bunun yerine, önerilen belirli aralıkta kalmak, doğum sonrası kiloları ile uğraşmanızı önleyecektir. Sıcak banyo gebeye iyi gelmez! Gebe olan kişilerin aşırı sıcağa maruz kalmamaları gerektiği kabul edilebilir, ancak 39 °C üzerine çıkmadığı sürece sıcak banyoların ve egzersizin hamilelik sırasında güvenli olduğu belirtiliyor. Gebelikte kahve içilmez! Sentetik karışımlı, sağlıksız kahveler söz konusu ise; evet kahve zararlı olabilir. Fakat araştırmalar günde bir ila iki fincan Türk Kahvesi’nin tamamen güvenli olduğunu gösteriyor.
Hamilikte Parfüm Kullanmak Sakıncalı mı?
Hamilelik döneminde kullanılması gereken ve kullanılmaması gereken bazı şeyler olabilmektedir. Aynı zamanda kullanılması ile ilgili olarak net bir karar verilemediği için tavsiye edilmeyen ürünlerde yer alıyor. Hamilelik döneminde anne adaylarının merak ettikleri sorular arasında gebelik döneminde parfüm kullanmanın sakıncalı olup olmadığıdır. Hamilelik döneminde anne adayları özellikle ilk üç ay oldukça hassas bir dönem yaşarlar. Bu sebep ile bu dönem içinde çok sevdikleri kokulardan nefret edebilir ya da tem tersi tepkiler vermeye başlayabilir. Hamileliğin özellikle ilk üç ayında anne adaylarının parfüm kullanmaması öneriliyor. Bu annenin koku duyarlılığı sebebi ile önerilmeyen bir durumdur. Parfüm Yerine Ne Kullanılabilir? Anne adayları bu dönem içinde daha hafif olan sprey kullanımına yer vermenin yanış ıra uçucu güzel kokan yağlara da yer verebilir. Aynı zamanda kokusu hoş olan kremleri de bu dönemde tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde baba adayının da yoğun parfümü yatak odasında ya da anne adayının kullandığı banyo da sıkması da önerilmemektedir. Hamilelik döneminde kullanılması gereken ve kullanılmaması gereken bazı şeyler olabilmektedir. Aynı zamanda kullanılması ile ilgili olarak net bir karar verilemediği için tavsiye edilmeyen ürünlerde yer alıyor. Hamilelik döneminde anne adaylarının merak ettikleri sorular arasında gebelik döneminde parfüm kullanmanın sakıncalı olup olmadığıdır. Hamilelik döneminde anne adayları özellikle ilk üç ay oldukça hassas bir dönem yaşarlar. […]