Hamilelik Zehirlenmesi Nedir?

Hamilelik Zehirlenmesi Nedir?

Hamilelik zehirlenmesinde aslında sanıldığı gibi bir zehirlenme söz konusu değildir. Hamilelik zehirlenmesi nedir sorusun yanıtı ise gebelikle oluşan tansiyon yükselmesi ile açılanıyor. Tek başına tansiyon yükselmesine bakılmaz. Bunun yanında gebelerin idrar tahlilinde albumin çıkması gerekiyor. Gebeliğin genellikle beşinci ayından sonra görülebilen bu durumda yüz, eller ve ayaklarda şişme yani ödem tutma başlar. Anne de ani kilo artışı görülür. Tıpta Preeklamps olarak tanımlanan gebelik zehirlenmenin tam olarak neden olduğu bilinmiyor. Fakat plasentadan salgılanıp damarları olumsuz etkileyen bazı zehirli maddelerin buna neden olabileceği düşünülür. Hamileliğin sona ermesi ile annenin değerleri normalle döner. Fakat her ihtimalle karşı anne doğum sonrası kırk sekiz saat gözetim altında tutulması gerekir.

Hamilelik Zehirlenmesi Neden Olur?

Gebelik zehirlenmesi; hamilelerin ancak % 10 oranında rastlanmakta olup genellikle 20 yaş altı ya da 40 yaş üstü gebelerde seyretmektedir. Gebelik zehirlenmesinin hafif atlatıldığı dönemde gebe yakın tarihler ile doktor izleniminde olur ve evde sürekli kontrollerini yapar. Fakat hamilelik zehirlenmesinin nöbette dönüşmesi de görülebiliyor. Bu durum oldukça risklidir. Doğuma alınarak bebeğin erken doğum ile dünyaya getirilmesi sağlanır. Gebeliğin erken döneminde; bebekte problem oluşabileceği gibi anne de sıkıntılar yaşanabiliyor. Bebeğin kilo alımına engel olup gelişiminde etki eder.

Gebelik zehirlenmesi sadece yaş ile orantılı değildir. Annede bulunan bazı hastalıklar ya da aşırı kilolu gebe kalınması da bu duruma yol açabiliyor. Sebebi tam olarak saptanamasa da anne adayında; şeker hastalığı, doku hastalığı, pıhtılaşma bozukluğu, kronik böbrek rahatsızlıkların olması da gebelik zehirlenmesi vakası ile karşılaşılma oranını yükseltir.

Ayrıca ilk gebeliklerde, çoğul gebeliklerde ve aile öyküsünde gebelik zehirlenmesi bulunan anne adaylarında da bu durum yaşanabiliyor.