Kabızlık için Çözüm Yöntemi

Kabızlık için Çözüm Yöntemi

Kimi zaman beslenme şeklinden kaynaklanan, kimi zaman da bağırsak tembelliğine dönüşen kabızlık; her ne kadar pek önemsenmese de çok sayıda kişinin ortak problemidir. Üstelik kabızlık için çözüm yöntemi uygulanmaması ya da bu durumun ciddiye alınmaması maalesef beraberinde bazı rahatsızlıkları da getirebiliyor. Bu durumda kişi çok daha büyük sorunlar ile mücadele etmek zorunda kalabiliyor.

Kabızlığın Sebebi Nedir?

Kabızlık nedeniyle ortaya çıkabilen sorunlar; hemoroid (basur), fissür (makatta çatlak) ya da fistül şeklinde sıralanabilir. Yapılan araştırmalara göre; kabızlığa neden olan en yaygın sebep ise beslenme şekli. Aynı zamanda gün içerisinde yeteri miktarda sıvı tüketilmiyor olması da bu problemi beraberinde getirebiliyor. Günlük alınan sıvı miktarının sadece % 10 oranında azalması kabızlık için yeterli olabiliyor.

Uygulanan diyetler de kabızlık ile yakından ilişkili. Uzun süre yağsız yiyecekler tüketilmesi, posalı yiyeceklerin tüketilmemesi gibi beslenme şekilleri de kabızlığa neden oluyor. Peki, bu sorunu ortadan kaldırmak için neler yapılabilir? Uygulanabilecek yöntemlerden birkaçını sıralamak mümkün.

Kabızlığı Gideren Yöntemler

  • Her sabah uyandığınızda ilk olarak 1 bardak ılık su için. Kahvaltı öncesinde birkaç adet kuru kayısı ya da kuru erik tüketmeniz, kabızlığın birkaç gün içerisinde ortadan kalkmasını sağlayabilir.
  • İstisnasız her öğünde mutlaka az miktarda da olsa çiğ sebze ya da salata tüketin.
  • Kahvaltılarda mutlaka bir kase yoğurt ya da meyve tüketmeye özen gösterin. Sabahları yulaf tüketmek de bağırsakları harekete geçiren bir yöntem.
  • Günde en az 2 litre su tüketin. Yaz aylarında 2,5 litre su tüketmeye özen gösterin.
  • Ekmek tercihlerinizi değiştirin. Her öğünde daha az miktarda ekmek tüketin ve ekmeğinizin tahıllı olmasına dikkat edin.
  • Salatalarınıza mutlaka bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Sebze yemeklerinizde ayçiçeği yağı yerine zeytinyağı kullanmaya dikkat edin.