Bazı bilimkurgu filmlerinde olduğu gibi, doktorlar kendilerini küçültüp damarlardan içeri girebilseydi gerçekten harika olmaz mıydı? Ya da hasta organları onarmak için mikroskobik tıbbi robotlar yerleştirilse veya anti-kanser ilaçlarını doğrudan tümörlere ulaştırabilseler? Elbette birçok düşünce gibi cerrahi nanobotların geliştirilmesi de karmaşık bir görev haline geldi ve bilim kurgu yazarlarının ve iyimser fütüristlerin öngörülerinden uzun sürdü.
Cerrahide Nanobot Teknolojisi Umut Vaat Ediyor
Araştırmacılar plastik veya metal yerine genetik materyalden nanobotları üretmeye başlamış oldukları için son zamanlarda ümit vaat eden atılımlar yapıldı. Örneğin, İsrailli araştırmacılar, bir böceğin bünyesinde küçük bir makine yaratmak için DNA iplikçikleri kullandılar. Bu basit biyolojik bilgisayarlar, hangi proteinin mevcut olduğuna bağlı olarak açılıp kapanan küçük kutular halinde ipleri bir araya getirebildi.
Columbia Üniversitesi araştırmacıları ise DNA moleküllerini, antikorlara bağlayıp daha sonra bunları belirli bir insan kan hücresi kümesi bulmak ve onlara işaretleyiciler eklemek için kullanabildiler. Araştırma başkanı Dr. Milan Stojanoviç, “Benzer sağlıklı hücreleri etkilemeden spesifik hücreleri hedeflemek, tedavi etmek veya öldürmek için bu tür moleküllerin kullanılma olasılığı arttı” diyor.
Sonuçlar öylesine umut vericiydi ki, bazı bilim adamları, 2020’de cerrahi nanobotların insan denemelerine hazır olacağı noktasına geleceğini öngörüyorlar.