Mavi Balina Oyunu Gerçekten Gençleri İntihara Sürüklüyor mu?

Her şey Rusya’da başladı, şimdi dünyanın geri kalanında gizemli bir şekilde yayılıyor gibi görünüyor. Oyuncularını hayatlarını sona erdirmeye teşvik eden bir oyunun hikâyesi: “Mavi Balina” olarak adlandırılan oyun, 50 günlük seri görevden oluşur ve sonuçta bir intihar girişiminde bulunur. Rus haber sitesi Novaya Gazeta’da yayınlananı bir habere göre, Kasım 2015 – Nisan 2016 arasında intihar eden 130 gencin bu oyunla bir bağlantısı vardı. Bu oyunun Rusya genelindeki intiharlarda kilit rol oynamış olduğu ileri sürüldü. Acaba doğrumu?

İddialar ve Gerçekler

Mavi Balina oyunu, intihar edenlerle bağlantılı olmasına rağmen, gerçek kanıtlar olarak değerlendirilemiyor. Alternatif bir hipotez, intihar düşünceleri yaşayan gençlerin oyun gibi içerikler arayabileceğidir.  Aslında Rusya’nın “Mavi Balina” oyunu başlamadan önce de gençlerin intiharıyla ilgili sorunları vardı. Yüksek oranda zihinsel ve duygusal travmalar, alkolizm gibi nedenler ile Rusya’nın genç intihar oranı zaten endişe verici derecede yüksek.

Yine de oyunun kendisinin karanlık ve kötü niyetli olduğu açıkça görülüyor. Birden çok kişi ve gruplar, çoğu alternatif gerçeklik tarzında benzer oyunlar oynuyorlar. Neredeyse hepsi ürkütücü içeriğe sahip, bazıları oyuncuları, kendine zarar verme ve intihar girişimleri benzetmeye, korkunç bir sahneyi taklit etmeye teşvik ediyor. Zaten henüz oturmamış ya da bozuk bir psikolojiye sahip kişilikleri kolayca etkilemesi sizce de mümkün değil mi?