Konut Kredisi Nedir?

Konut Kredisi Nedir?

Uzun süredir hayalini kurduğunuz eve sahip olmak istiyorsanız ancak belirli bir birikim yapamadıysanız sizler için hazırladığımız konut kredisi nedir yazısına göz atabilirsiniz. Geleceğe yatırım yapabilmenizi sağlayacak olan konut kredileri ile borçlanarak hayal ettiğiniz eve kavuşabilirsiniz.

Konut kredisi, satın almayı düşündüğünüz evin teminat altında tutulması şartı ile bankalar tarafından sizlere sunulan bir kredi türüdür. Kredinin vadeleri ve sabit faiz oranları 5 ile 30 yıl arasında değişebilmektedir. Konut kredilerine başvuru yapabilmek için satın almayı planladığınız eve karar verdikten sonra kredi imkânları sunmakta olan bankaları ziyaret etmeniz gerekiyor.

Kendi bütçenize en uygun olan faiz oranlarını sunan bankaları önceden araştırarak daha avantajlı bir şekilde konut kredisi sahibi olabilirsiniz. Konut kredisi başvurularınız onay aldıktan sonra gayrimenkul değerlendirme uzmanları da devreye girer.

Gayrimenkul değerlendirme uzmanları satın almak istediğiniz evin değerini biçtikten sonra evin değerinin dörtte birlik kısmını sizlerden peşinat ödemesi olarak talep ederler. Yasalar çerçevesinde belirlenmiş olan ekspertiz değerinin %75’ine kadar konut kredisi alabilirsiniz.

Hangi Durumlarda Konut Kredisi Kullanılmaz

Konut kredilerini alabilmek için ilk önce satın alacağınız konutun mesken olarak geçirilmesi gereklidir. Arsa, dükkan ve depo gibi konutlar için konut kredisi verilmez. Satın alacağınız konutun kanunlara ve yönetmeliklere uygun birer yapı olması da konut kredisi alabilmeniz için gereklidir.

Kat mülkiyetine sahip olan konutlar, kredi alabilmeniz için önemlidir. Diğer yandan konuttaki kat irtifakının bulunması durumunda “İzin Belgesi” alınması ve bu belgeye sahip olunması gerekliliği mevcuttur. Eğer akrabalarınızdan konut satın almayı düşünüyorsanız konut kredisi alamazsınız. Bunun sebebi yapılacak olan satışın finansman olarak görülmesi olarak belirtilmiştir. Bankalar sizlere sadece Bireysel Finansman Kredisi sunarak bu tür satın alımları gerçekleştirebilmenizi sağlar.