Aşırı Tuz Tüketimi Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Aşırı Tuz Tüketimi Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Çoğu insan, şekerin yüksek olduğu bir beslenmenin sağlık açısından kötü olduğunu bilir, ancak çikolata ve şekerlemelerden kolaylıkla uzak durulurken, hangi ürünlerin tuz içeriğinin yüksek olduğu her zaman net değildir. Beslenme uzmanlarına göre, bir yiyeceğin tuz ile dolu olup olmadığını anlamanın yollarından biri, buzdolabında günlerce, hatta haftalarca bozulmadan kalabilmesidir. Aslında, günlük 1 gr sofra tuzu tüketimi her metabolizma için yeterlidir.

Tuzu Azaltmanız için Çok Önemli 4 Neden

  • İnsanlar, günlük sodyum önerisinden % 50 daha fazla tüketme eğilimindedir ve bu, yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliği de dâhil olmak üzere çeşitli böbrek komplikasyonlarına yol açabilir. Ayrıca yüksek tansiyon, bireyin inme ya da kalp hastalığı riskini daha da artırabilir.
  • Tuzdan etkilenebilen sadece kan basıncı değil, aynı zamanda kemik yoğunluğudur. Yüksek oranda tuz alımı kemikler için çok önemli olan kalsiyum atılımına yol açabilir, bu da daha zayıf kemiklere ve potansiyel olarak osteoporoza neden olabilir.
  • Astım hastalığında fazla sofra tuzu tüketimi durumu daha da kötüleştirir. (ABD Leicester hastanesinde yapılan bir çalışma bu tezi doğruladı.)
  • Tuz alımını azalttığınız takdirde, su tutmanın neden olduğu şişkinliği azaltabilirsiniz ve daha az sodyum, iyi bir beden sağlığının korunmasına yardımcı olur.